25. dec, 2016

Schoonmoeder

Ik weet niet of mijn schoonmoeder de afgelopen tijd iets heeft door gehad of opgemerkt. Tot dusver heb ik bij haar nog niet mijn comming out gedaan. Nu ik bericht heb dat ik aan de hormonen mag en ga wordt het toch tijd.

Op 27 augustus gaat dochter Angelique naar haar oma, had ze oma beloofd. Door omstandigheden zou ze alleen moeten, en daar heeft ze geen zin in. Ik heb haar toegezegd dat ik wel meega. Het wordt tijd dat ik mijn schoonmoeder inlicht. Ik wil niet dat ik straks aan de hormonen zit en er op den duur veranderingen optreden en zij er zo achter moet komen.

Ik heb mijn schoonmoeder dus op 27 augustus ingelicht over mijn transgender traject. En simpel uitgelegd wat dit allemaal inhoudt en wat er gaat veranderen. Mijn schoonmoeder is 84 jaar. Ze is even van slag (begrijpelijk) maar pakt het aardig op, waardoor ik mijzelf afvraag begrijpt ze wel wat ik haar net verteld heb.  

’s Middags nog even naar schoonzus Nanda, samen met Angelique en schoonmoeder.Eerst even gebeld of het uitkwam en verteld dat ik schoonmoeder had ingelicht. Nanda noemt mij gewoon Inge en we hebben een gezellige middag gehad. Bij vertrek wenst Nanda me nog sterkte.

Dan schoonmoeders naar huis brengen. Bij het afscheid bij haar huis grijpt ze plots mijn arm, voor het eerst in 30 jaar dat ze me aanraakt, en wenst me heel veel succes en sterkte, JA e begrijpt dus wel degelijk wat ik haar verteld heb. Dit raakt me diep.  

Op 2 oktober gaan we weer naar oma/schoonmoeder. Angelique zou alleen gaan met Arjan, maar ik ga mee. Ik heb besloten dat nu ze van “Inge” weet ze mij ook maar als zodanig moet zien.Ze is blij ons te zien, neemt mij een keer helemaal in zich op en geen onvertogen woord. ’s Middag komt Monique ook nog even langs en we beseffen samen dat mijn schoonmoeder het begrijpt Krijg nog een compliment van Monique bij haar vertrek over mijn vrouwelijkheid, dat doet iedere vrouw goed.

 10 december ’16 nog een keer naar mijn schoonmoeder geweest. Ja, niet zo bijzonder zou je zeggen. Nou wel dus. Normaal kwam ik daar zo’n vier keer per jaar. Nu al voor de derde keer in een kwartaal. Zij is blij verrast dat ik ineens voor de deur sta. We hebben bijgepraat en tot mijn verbazing heeft ze zich geen enkele vergist in de naam. Ze heeft zelfs een nieuwe foto aan me gevraagd, ze heeft er een uitgekozen uit de fotoshoot van Mariposa. Tuurlijk krijgt ze die.  

’s Middags nog even naar Grootegast geweest. Naar zwager en schoonzus, Nanda was al net zo blij verrast. De enige die wist dat ik naar het noorden zou komen was Monique en die heeft zich tegen iedereen stil gehouden op mijn verzoek (sisters in crime). Een leuke gezellige middag gehad, lekker bijgepraat en ja ook over schoonmoeder gehad. Ook zij waren net zo verbaasd dat moeders zich niet een keer had versproken.  Ook zij waren verbaasd dat (schoon)moeder/ oma een foto had uitgezocht.  

Wat ik hier mee wil zeggen weer een eigen opgeworpen “berg” geslecht en diep respect voor mijn schoonmoeder. Dit verhaal was ik vergeten daar mijn dagboek “weg” is. Maar vond zeker dat het in mijn outcomming verteld moest worden, met alle respect voor mijn schoonmoeder.

Ma, je blijft me verrassen.

 Liefs, Inge. xxx