16. nov, 2016

(Her)Registratie

Vanochtend, 4 november '16, de reis naar Uithuizen aangevangen. Een rit van goed twee uur, rond 10.00 uur aangekomen. Eenmaal binnen in het gemeentehuis Eemsmond wordt ik opgehaald door twee dames. We gaan naar een kamertje en ik word even ingelicht en bijgepraat.

Daarna de handelingen verricht, de verklaring van de psychologe overhandigd. Het geslacht opgegeven als vrouw en de nieuwe naam Inge. De dames vertrekken en een 10 minuten later zijn ze weer terug. Met een formuliertje, daarop mijn verzoek en de verklaring van Annemarie. En onderaan de wijzigingen. Geslacht: F (vrouwelijk), Naam: Inge Hofman. Dit even ondertekenen en nog even wat gepraat. Al met al zat ik om 10.30 uur weer in de auto en kon ik de terugreis aanvangen. Maar wel met een super trots gevoel. Omstreeks 13.00 uur ben ik weer thuis, als mevrouw Inge Hofman.

Het kan nog enkele weken duren eer ik een brief krijg van de gemeente Ede om mijn rijbewijs en legitimatiebewijs te vervangen. Dan is alles rond en begint de hele molen om het overal te vervangen. Maar ik ben een gelukkige vrouw. Eindelijk geregistreerd als Vrouw en als Inge. Heerlijk, super gevoel.  

Op dinsdag 8 november moest ik ‘s middags voor iets inloggen met DigiD. Tot mijn verrassing zie ik dat alles al veranderd/ doorgevoerd is. Ik sta nu wettelijk geregistreerd als (F) Vrouw, voornaam: Inge, Geslachtsnaam: Hofman, geboren 01-11-1959 te Warffum. Dit houdt feitelijk in dat mijn rijbewijs en ID nu ongeldig zijn. Dus morgen als de wiedeweerga pasfoto’s laten maken. Door naar het gemeentehuis Ede en een nieuw rijbewijs en ID aanvragen. Het geeft wel weer een boost. Eindelijk mezelf zijn zoals ik al decennia wilde.

Woensdag pasfoto’s laten maken en naar het gemeentehuis om een nieuw rijbewijs en ID aan te vragen. Alle papieren door de dame laten invullen, formulier van de gemeente Eemsmond overhandigd. Klaar, over een week liggen de documenten klaar mevrouw Hofman. Dit rijbewijs en ID zijn nu ongeldig en houdt ik dus hier. Euhh, pardon ik heb toch een week lang nog één van beiden nodig om mij te kunnen legitimeren en laten we dan het rijbewijs maar doen, gezien ik ook mijn auto moet kunnen gebruiken. Na enig doorpraten heeft ze begrip en kan ik mijn rijbewijs meenemen en volgende week pas inleveren.

Op dinsdag 15 november, ik mocht tijdens de dienst even weg. De luitenant zorgde dat ik even afgelost werd zodat ik naar het gemeentehuis Ede kon om mijn nieuwe rijbewijs en ID op te halen. Zo trots als een pauw teruggekeerd met eindelijk het rijbewijs en ID op naam van Inge met de registratie V/F.