22. aug, 2017

Stembandenonderzoek.

Vandaag een stembandenonderzoek mogen ondergaan in het VU. Dit in verband met de genderdysfonie en mijn transitie. Ik zag hier best een beetje tegenop. Maar goed 14.00 uur netjes gearriveerd in het VU, afspraak 14.20 uur.

Een half uurtje na het geplande tijdstip werd ik door de KNO arts opgehaald. Even voorstellen en kennismaken, praatje over dit en over dat. Geruststellen van hun kant. Dan de uitleg over het onderzoek en hoe ze (ja ze) het gaan doen. "We gaan even in de neus kijken dan met een buisje, camera in uw keel en uw stembanden filmen tijdens wat oefeningen met klanken".

Oké, tot zover goed. Nog wat medische vragen en daar komt de assistent met een buis. Ja buis, dat moet in mijn keel? Nee, gelukkig niet helemaal we gaan maar voor de helft. Hoezo de helft. Dat ding is een 20 tot 30 centimeter lang en niet flexibel. Hallo, een vrouw slikt niet alles.

Goed de assistent doet een drietal pogingen en net op het laatst gaat het telkens mis. Mis van mijn kant, ik moet kokhalzen. Dan de vrouwelijke arts zelf, en zij heeft een finesse. Ineens zegt ze de klanken voor, ik doe ze na zonder enig probleem. En ja, we zijn klaar. De stembanden zijn goed in beeld gebracht en we gaan het bespreken.

Prachtige stembanden, sluiten zelfs als de tong wordt uitgetrokken door de arts en zelfs tijdens de hoge klanken. Ze zijn mooi schoon en vrouwelijk. Pardon? Ja, mooi vrouwelijk en “slank” (ja hoor de bandjes wel) en schoon en strak.

Daarna nog complimenten gehad over mijn spraak en houding en vrouwelijk voorkomen.

Wij denken niet dat wij u weerzien.

Dan aansluitend de logopediste van het VU. Haar verteld dat ik al logopedie heb. Zij de gegevens van “mijn” logopediste genoteerd voor het doorsturen van haar bevindingen en overleg.

Toen een stuk moeten voorlezen en daarna glijtonen, alles met opnamen. Complimenten voor mijn vorderingen en mijn logopediste. Het blijkt dat ze hetzelfde materiaal gebruikt als het VU.

Uitslag volgt nog via de post. Maar de logopediste was blij met het resultaat. Ik zit in het vrouwelijk gebied van de stem. Toen maakte ik een opmerking die ik van een vriendin kreeg. Die vertelde me eens dat ik verdween als ik het over mijn werk had. Nou zei de logopediste we hebbe net een uur gesproken over van alles en ook over uw werk. Ik hoor daar niets van. Dus u bent weer vooruiit gegaan. Natuurlijk uw concentratie is belangrijk. Maar ik vind u vrouwelijk praten goede klanken, goed voor in de mond en bijna op 160 hertz (dat schijnt vrouwelijk te zijn). Heerlijk al die complimenten. En niet alleen over de spraak maar de hele houding.

Nu even eten. En dan vanavond heerlijk genieten en mijn nagels laten doen.

Liefs, Inge. xxx.